ul. Szkolna 1, 26-008 Górno, tel. 41 302 30 02, NIP 657-23-21-010
Spacerem po Kielcach, by dotrzeć do... Studia Kulinarnego i uczestniczyć w akcji „Społeczności nie marnują”
18 października 2022 r. odbyła się wycieczka uczniów klasy V do Kielc. W tym dniu pogoda dopisała.
Dzieci zapoznały się z wyjątkowymi miejscami pamięci w stolicy naszego województwa. Aby przypomnieć sobie najważniejsze wiadomości z historii Polski, uczestnicy wycieczki zatrzymali się przy pomnikach: Henryka Sienkiewicza, Józefa Piłsudskiego, a także grobie bohatera narodowego z czasów insurekcji kościuszkowskiej - Wojciecha Bartosa Głowackiego. Podziwiali architekturę Pałacu Biskupów Krakowskich. Uczniowie mieli również okazję przeczytać legendę o powstaniu Kielc. Chwila refleksji nastąpiła przy pomniku poświęconym ofiarom kieleckiego getta, znajdującym się obok Urzędu Wojewódzkiego, przy Alei IX Wieków Kielc.
Kolejnym etapem wycieczki były warsztaty w Studiu Kulinarnym „Domowa Spiżarnia”. Uczniowie uczestniczyli w akcji „Społeczności nie marnują”, organizowanej przez Bank Żywności w Kielcach. Pod kierunkiem pana Tomasza Zapały, nauczyciela Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, współpracującym z Bankiem Żywności, przygotowywali zdrowe i smaczne potrawy, które później w lokalu skonsumowali. Dzieci przekonały się, że nie należy marnować żywności. Zdobyły również wiedzę na temat: jak być Eko na co dzień.
Uczniowie klasy V i i ich opiekunowie składają gorące podziękowania panu Tomaszowi Zapale, dzięki któremu mieli okazję uczestniczenia we wspaniałej akcji, mającej na celu zwrócenie uwagi na problemy żywnościowe występujące w naszym kraju i na całym świecie
(R.D.)